
Kort om Legekunst
Legekunst er et landsdækkende projekt iværksat af Kulturprinsen - Udviklingscenter for Børne- og Ungekultur i 2019. Det er udviklet i forlængelse af Den Styrkede Pædagogiske Læreplan, hvor Dannelse og Leg er lovfæstet som nye begreber.
Legekunst er et projekt, der gennem tværfagligt samarbejde med børn, pædagoger, forskere, kunstnere m.fl., bringer de yngste børn tættere på kunst og kultur. Der forskes i, hvad dette møde med kunst, kultur og æstetiske processer har af betydning for børns leg og dannelse i deres hverdag.
Med kernebegreber som; Leg, Dannelse, Kunst, Kultur, Samskabelse og Æstetiske processer, har projektet blandt andet til formål at give børn erfaringer og oplevelser af at verden er større end man tror og at det er muligt at forholde sig på nye måder til sig selv og andre.
"Mødet med kunst og kultur skal også mere end at give anledning til læring. Mødet skal inspirere børn og voksne til at lege og fremme legen for legens egen skyld. Det er den leg, hvor målet ikke er at lære noget bestemt, men derimod at lege for at lege og for at skabe og gøre erfaringer sammen."
Hvad har vi oplevet af forandringer i børnegruppen
Børnene er blevet mere bevidste om hvilke forskellige instrumenter der findes og vi oplever at de i forbindelse med fødselsdagssange og sangen om musikmuseet, pludselig er begyndt at vælge nye instrumenter, som f eks kontrabas og trompet.
Når børnene leger at de spiller trompet, er de begyndt at lave bevægelsen med læberne som det kræver at spille trompet i stedet for at lave lyden med munden.
Vi oplever også at børnene er blevet meget mere opsøgende i forhold til at lege med instrumenter og efterspørger det meget mere end før.
Når der leges med instrumenter bliver der ofte leget dirigent leg, og den leges til tider også spontant af børnene uden instrumenter enten med sang eller ved at lave lyden fra instrumenterne med munden.
Efter hvert besøg, har vi oplevet at børnene synger sangen om musikmuseet og vælger instrumenter mens vi går tilbage til børnehaven.